Oculus Developer Forums

Problem Running TF2

A place to talk about Oculus-ready games and demos that can be used with the Rift development kit.

Problem Running TF2

Postby mikesig » Tue Apr 30, 2013 6:06 pm

Hey, all: I downloaded the orange box version of TF2 on steam (not the beta, the actual tf2) and added the command line -vr, but TF2 is not working properly. The valve/steam logos are in normal 1200x800 resolution, as are the menus. When I get into the game, it splits the screen in half, but not oculus-style (i.e. the Tuscany demo). Running vr_configure also does nothing: it elicits no response from the console. Note that I have the rift plugged into my laptop via HDMI as a cloned monitor, and the Tuscany demo runs perfectly fine. Any suggestions would be much appreciated!
mikesig
 
Posts: 3
Joined: Tue Apr 30, 2013 8:12 am

Re: Problem Running TF2

Postby Klepto » Tue Apr 30, 2013 6:11 pm

I just posted almost the exact same thing. I've got the same problem. Adding this reply to track and to confirm the problem.
Klepto
 
Posts: 6
Joined: Tue Apr 30, 2013 11:09 am

Re: Problem Running TF2

Postby SirKnightTG » Tue Apr 30, 2013 7:08 pm

I too was just about to post this very issue. The split image is not pre-warped and moving the oculus around does nothing for the view. I guess Valve broke VR mode in a recent update.
User avatar
SirKnightTG
 
Posts: 20
Joined: Fri Mar 29, 2013 12:42 pm
Location: Beyond the Mind's Eye

Re: Problem Running TF2

Postby brandonagr » Tue Apr 30, 2013 7:14 pm

I'm having the same problem, I just got my Rift today and this was the first thing I was trying to get working :(
brandonagr
 
Posts: 7
Joined: Fri Mar 29, 2013 3:32 pm

Re: Problem Running TF2

Postby bizarrobrian » Tue Apr 30, 2013 7:16 pm

Add me to the list of people having the same issue. I switched from hdmi to DVI but it didn't make any difference. Did they recently push an update or something?
bizarrobrian
 
Posts: 2
Joined: Sun Mar 31, 2013 8:12 pm

Re: Problem Running TF2

Postby Zyxt » Tue Apr 30, 2013 7:32 pm

Same here, looked all over the place for a fix but couldn't find any.
Zyxt
 
Posts: 1
Joined: Tue Apr 30, 2013 4:50 pm

Re: Problem Running TF2

Postby RichardSJust » Tue Apr 30, 2013 7:46 pm

+1

Notes:
The tuscony demo works great.

TF2 in the console vr_calibration is recognised as a command but doesn't do anything
When loading a multiplayer the screen splits but not in vr mode.
RichardSJust
 
Posts: 4
Joined: Wed Apr 17, 2013 10:00 am

Re: Problem Running TF2

Postby mikesig » Tue Apr 30, 2013 7:47 pm

At this point, it looks likely that there was either a new update to TF2 that bonked the Rift support or that downloading it today caused us to get a new version that doesn't have the proper Rift update but also makes Steam think it's the latest version. Has anyone with the problem had TF2 on their PC before today?
mikesig
 
Posts: 3
Joined: Tue Apr 30, 2013 8:12 am

Re: Problem Running TF2

Postby jherico » Tue Apr 30, 2013 8:26 pm

I discovered this trying it out on a new machine, but moving back to a machine I had working last night still exhibited the problem. Yeah, looks like Valve broke the one working game.
Brad Davis - Co-author of Oculus Rift in Action - Like us on Facebook
Rifty Business - A blog on software development for the Rift.
Image
User avatar
jherico
 
Posts: 482
Joined: Fri Mar 29, 2013 4:16 pm
Location: Seattle, WA

Re: Problem Running TF2

Postby braaad » Tue Apr 30, 2013 10:09 pm

I just tried it also, not working.

I haven't played TF2 in ages and it had to convert file formats or whatever it does.

I just get a plain split screen with no head tracking. All other games work fine.
braaad
 
Posts: 7
Joined: Mon Apr 01, 2013 12:40 am

Re: Problem Running TF2

Postby cmoski » Tue Apr 30, 2013 11:46 pm

Yeah. I was playing at around 3 AM this morning PST. Everything was fine, and then Valve must have issued an update between then and 2 PM PST..

Of course, they issued an update right before I brought a few developer friends from Microsoft over to check out the Rift. So, I fired it up and sure enough, split screen goodness with no head tracking :) Not before recompressing the GCFs and leaving us with an hour wait to 'improve performance.'

One of these days Steam...
cmoski
 
Posts: 3
Joined: Mon Apr 29, 2013 2:16 pm

Re: Problem Running TF2

Postby Kajos » Wed May 01, 2013 12:58 am

FYI I fixed this by reinstalling steam and team fortress.
Kajos
 
Posts: 18
Joined: Fri Mar 29, 2013 2:44 pm

Re: Problem Running TF2

Postby Wookiee » Wed May 01, 2013 2:20 am

-vr gets me split screen... both showing the same perspective.
vr_calibration does nothing.
Menu is truncated and left eye only.
No warp
No head tracking.
Wookiee
 
Posts: 59
Joined: Fri Mar 29, 2013 6:29 pm
Location: Armidale, NSW, Australia.

Re: Problem Running TF2

Postby braaad » Wed May 01, 2013 3:36 am

Kajos wrote:FYI I fixed this by reinstalling steam and team fortress.


I am re-installing it now *sigh*. I will update with results.
braaad
 
Posts: 7
Joined: Mon Apr 01, 2013 12:40 am

Re: Problem Running TF2

Postby braaad » Wed May 01, 2013 4:21 am

braaad wrote:
Kajos wrote:FYI I fixed this by reinstalling steam and team fortress.


I am re-installing it now *sigh*. I will update with results.


Still not working...
braaad
 
Posts: 7
Joined: Mon Apr 01, 2013 12:40 am

Re: Problem Running TF2

Postby Slortz » Wed May 01, 2013 4:33 am

Working for me yesterday, fired up steam tonight and d/l the optimization updates...now broken.
Slortz
 
Posts: 3
Joined: Fri Mar 29, 2013 3:32 pm

Re: Problem Running TF2

Postby SirKnightTG » Wed May 01, 2013 6:41 am

Kajos wrote:FYI I fixed this by reinstalling steam and team fortress.



No that will not fix it. I installed a fresh steam and TF2 on my new notebook and the problem is still there. It's Valve's latest patch that broke it.
User avatar
SirKnightTG
 
Posts: 20
Joined: Fri Mar 29, 2013 12:42 pm
Location: Beyond the Mind's Eye

Re: Problem Running TF2

Postby Wookiee » Wed May 01, 2013 7:07 am

Hope they are busy trying to fit all the console commands into a nifty menu... I can dream.
Wookiee
 
Posts: 59
Joined: Fri Mar 29, 2013 6:29 pm
Location: Armidale, NSW, Australia.

Re: Problem Running TF2

Postby joe » Wed May 01, 2013 11:50 am

Looking into it...
User avatar
joe
 
Posts: 95
Joined: Tue Feb 19, 2013 12:28 pm
Location: Seattle

Re: Problem Running TF2

Postby RichardSJust » Wed May 01, 2013 2:02 pm

Thanks Joe! Greatly appreciated!
RichardSJust
 
Posts: 4
Joined: Wed Apr 17, 2013 10:00 am

Next

Return to Oculus-ready Games and Demos

Who is online

Users browsing this forum: Google Feedfetcher, hoopera, jamf01, Spyah and 14 guests